Miażdżyca to choroba
zwyrodnieniowo-wytwórcza tętnic dużej i
średniej wielkości. W wewnętrznej błonie
tętnic oraz na rozroście tkanki łącznej
odkładają się lipidy, wielocukry i sole
wapnia, co prowadzi do zwężenia lub
zamknięcia światła naczyń.
Rozwój choroby jest powolny i przez długi czas nie powoduje żądnych
dolegliwości. Wczesne zmiany w tętnicach
występują już w dzieciństwie, jednak mogą
się częściowo cofnąć lub pozostać w postaci
nie zmienionej bądź z upływem lat
przekształcić się w tzw. blaszki
miażdżycowe.
Objawy miażdżycy występują kiedy światło naczyń ulegnie znacznemu
zwężeniu lub zostanie zamknięte. Następuje
to z powodu zakrzepu powstającego na blaszce
miażdżycowej, krwotoku do niej, owrzodzenia
lub zwapnienia. Przy zamknięciu światła
tętnicy wieńcowej dochodzi do zawału serca,
tętnicy mózgowej – do udaru mózgu, tętnicy
kończyn dolnych – do martwicy odpowiedniego
obszaru kończyny.
Choroba ujawnia się najczęściej w 40-50
latach życia.
Częstość i występowanie miażdżycy.
Miażdżyca występuje na całym świecie, jednak
jej częstość jest różna. Zależy to głównie
od częstości występowania czynników
odpowiedzialnych za powstawanie choroby.
Częstość miażdżycy jest określana na ogół na
podstawie zapadalności na chorobę wieńcową.
Czynniki środowiskowe odgrywają kluczową role w rozpowszechnieniu
miażdżycy. Te czynniki to m. in. sposób
odżywiania i tryb życia. Spożywanie dużej
ilości tłuszczów zwierzęcych, produktów
bogatych w cholesterol, a także słodyczy
sprzyja rozwojowi choroby. I odwrotnie –
dieta uboga w tłuszcz, cholesterol,
zawierająca oleje roślinne i duże ilości
węglowodanów tzw. złożonych – zapobiega
rozwoju choroby.
Mało ruchliwy tryb życia i ograniczenie wysiłków fizycznych sprzyja
powstawaniu miażdżycy, natomiast ruchliwy
tryb życia zapobiega tej chorobie. Mało
ruchliwy tryb życia oraz niewłaściwe
odżywianie prowadzą do rozwoju takich
chorób, jak otyłość, cukrzyca i zaburzenia
gospodarki tłuszczowej, które bezpośrednio
sprzyjają powstawaniu miażdżycy. |