Dysfagia najczęściej objawia się
trudnością połykania z zatrzymaniem się
pokarmu w przełyku. Utrudnionemu połykaniu
towarzyszy uczucie pełności lub bólu za
mostkiem, które ustępuje dopiero po
zwróceniu zalegającego pokarmu lub
„przepchnięciu” go do żołądka przez wypicie
sporej ilości wody. Gdy utrudnienie
połykania występuje na pograniczu jamy
ustnej i gardzieli, pokarm może dostać się
do nosa, krtani a nawet tchawicy powodując
kaszel, chrypkę lub stany zapalne płuc i
oskrzeli. Przy innej lokalizacji przeszkody,
objawami mogą być zgaga i czkawka.
Utrudnione połykanie jest najczęściej następstwem zaburzeń
nerwowo-mięśniowych, chorób zapalnych i
nowotworowych, mechanizm tego utrudnienia
polega na nieprawidłowej, źle skoordynowanej
kurczliwości gardzieli, przełyku i ich
zwieraczy bądź na zwężeniu światła tych
narządów.
W przypadku dysfagii potrzebna jest porada lekarska, badanie
radiologiczne przełyku i ezofagoskopia
(wziernikowanie przełyku).
|